Recension : Infernal Affairs

Infernal Affairs

81695-129

Allmän och teknisk information :

Genre : Thriller
Sedd på : DVD
Region : 2
Skivor : 1
Längd : 100nuter
Originaltitel : Mo Gan Doh
Engelsk titel : Infernal Affairs
Textning : Engelska, Svenska, Norks, Danska
Anarmofisk bild : Ja
Bild : 1.78:1
Video : PAL
Ljud : Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1
Premiärår : 2002
DVD Release : 2004 (denna utgåva)
Uppföljare : Infernal Affairs II (2) (2003) och Infernal Affairs III (3) (2003)
Regissör : Wai Keung Lau och Siu Fai Mak
Skådespelare : Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong, Eric Tsang med mera
Infernal Affairs på IMDBInledning

Jag vet inte om ni la märke till det men nu är inledningen innan inledning slopad!
Jag har också valt att kapa mina kommentarer till bilderna, blir bättre så.
Yay sa publiken.
Dagens recensionsobjekt är inget mindre verk än den omtalade asiatiska (närmare bestämt Hong Kong) filmen Infernal Affairs som har rått stora framgånger både där i öst och här i väst.
Hollywood är som bekant inne på remakes för hela slanten nuförtiden och om någon har missat det håller man på att göra en remake av Infernal Affairs med bland annat Leonardo CiCaprio och Matt Damon i rollerna.
Scorsese regisserar.
Men nu var det inte remaken som går under namnet The Departed vi skulle prata om utan originalet Infernal Affairs som släpptes i hemlandet 2002.
Innan vi går vidare vill jag dock som vanligt varna känsliga läsare för att eventuella spoilers kan förekomma i texten här nedan.

81695-127Story

Jag kommer ihåg när Vic Mackey från tv-serien The Shield sa följande : "Good and bad cop left for the day. I'm a different kind of cop''.
I Infernal Affairs har man kapat Vic Mackey men behållit good and bad cop.

Infernal Affairs som har vunnit en hel del priser och blivit känd över hela världen i princip handlar om två poliser.
 Ming jobbar för maffian men som har infiltrerat Hong Kong's poliskår sedan dryga 10 år tillbaka för att kunna förse sin boss med information.
Yan har under samma tid som Ming jobbat under täckmantel för Hong Kong's poliskår och har således infiltrerat maffian som Ming jobbar för.

81695-126

Det är detta som filmen bygger på, två män som jobbar för poliskåren och maffian men som ändå jobbar på varsin sida av lagen.
Vem är god och vem är egentligen ond ?
Från början kan man ju konstatera att Ming som infiltrerat poliskåren men som jobbar för maffian är teh ultimate bad guy men med tiden fattar man tycke för hans karaktär och mot slutet av filmen är man ändå lite osäker på vem som egentligen är god och vem som egentligen är ond.Filmen

Infernal Affairs är en genomtänkt, smart och en mycket spännande thriller med två av Asiens största stjärnor just nu, det vill säga Andy Lau och Tony Leung.
Vi följer dessa två karaktärer från början till slut och under filmens gång märker man mer och mer hur bra Infernal Affairs är.
Manuset känns fräscht och som sagt genomtänkt, dialogn känns stabil och smart vilket tillför en helt ny dimension till filmen.
Fotot är något som är säreget för just asiatiska filmer, många filmer från världsdelen där i öst är magnifik och Infernal Affairs är inget undantag ty filmen är så snyggt fotad att man får ståpäls.
Och om man ska titta på akermaarbetet är det bara att konstatera att detta också är fenomenalt gjort, filmen är snabbt klippt och kan ibland vara lite svårt att hinna med, men om man gör det förstår man tanken bakom det hela och man kan konstatera att det är väldigt bra gjort.

81695-125

Att göra en film med snabba klippningar kan hänga på en skör tråd, det blir ruskigt bra gjort om man lyckas hålla sig kvar på den här sköra tråden men det är lätt att ramla utanför tråden också.
Det såg vi bland annat i Tony Scott's senaste film Domino med Keira Knightley.
Klippningarna var så sjuka att man blev åksjuk och det är inget gott tecken men Infernal Affairs lyckades hålla sig på denna sköra tråd och i slutändan var det bara att konstatera att klippningen blev fenomenalt bra gjord.
Nu känns det som att det bara blev en stor superlativ text men det är mina känslor för Infernal Affairs, den är så sjukt bra gjord att man som oftast inte kan förstå hur de ens har lyckats med allt detta.
Och slutet är en riktig uppåtstickare, ett riktigt bra slut som film av denna kaliber förtjänar.

Egentligen finns det inte mycket dåligt med Infernal Affairs, det är ungefär som med säsong ett av 24 som jag recenserade igår, det är mer lite saker man stör sig på.
Svårt att sätta tummen på vad det riktigt är, möjligen någon av skådespelarna som inte riktigt levererar lika bra som de andra.Skådespelarinsatserna

Vid det här laget vet man att bra skådespselare är ungefär som att dricka iskall mjölk, det är bra och uppfriskande.
Superlativen fortsätter när man ska granska skådespelarna i Infernal Affairs ty det är bara att lyfta på hatten och buga inför dessa superba skådespelare.
Filmen har någon svag länk när det kommer till skdåespelarna men ser man till till exempel Andy Lau, Tony Leung och Eric Tseng's insatser kan man bortse från de svaga länkarna ty deras rollprestationer är något utöver det vanliga.
De är sina karaktärer och tror på sina karaktärer och lyckas därmed förmedla något extraordinärt för oss tittare vilket vi tackar för.Förpackning och Special Features

Kommer ni ihåg bilden precis i början av recensionen?
Ni förstår varöfr jag tog med denn va?
Den svenska utgåvan av Infernal Affairs kommer levererat i ett vanligt keep-case fodral med som synes snygg artwork men som vanligt skall våra kära svenska recensenters recensionskommentarer förstöra ett från grunden snyggt fodral.
Jag kan allt som allt hitta 7 (!) recensionskommentarer på den svenska utgåvan av Infernal Affairs, fem på framsidan och två på baksidan.
Tragiskt är vad det är och undertecknad funderar stakrt på att ta och fråga vad bolagen som gör förpackningarna egentligen håller på med.

När det kommer till extramaterial är det som vanligt, Asian Vision-utgåvorna av de asiatiska filmerna är aldrig att hurra något över när man ser till extramaterial och Infernal Affairs är inget undantag.
Det är ingen idé att kommentera innehållet ens eftersom det endast är tre olika trailers, biografier på 3 skådespelare och en kort Making Of-dokumentär som bara är en hyllning till personerna som jobbat med filmen i fråga.
Man får väl helt enkelt ta och fixa hem en fin utgåva från världsdelen där i öst istället.Sammanfattning

Infernal Affairs är förmoidligen den bästa asiatiska filmen som man har sett på länge, jag har inte sett något av den här kalibern på länge.
Det är otroligt kul att se att Hong Kong fortfarande kan göra riktigt riktigt bra filmer och Infernal Affairs är ett bevis på att de fortfarande kan.
Jag bockar och bugar till nästintill ett mästerverk.

81695-128

Köp den, se den, njut av den.
Gå inte miste om ett nästintill stycke mästerverk.

8 väldigt starka infiltratörer av 10 möjliga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback