The Shield - Season One

I och med min X-Men recension kom jag underfund med att det inte är så himla lätt att skriva filmrecensioner, mitt i allt skrivande glömmer man bort vissa saker och detaljer som man bör få med i en recension.
Man brukar skratta när man till exempel läser Aftonbladets filmrecensioner, men hur lätt är det egentligen att få med en 2 timmars film i en kort text ?
Eller en tv-serie som är mellan 10 till 15 timmar lång ?
När man bloggar har man ju mer friare ytor, man kan i princip skriva hur mycket man vill, men frågan är om det är en bra sak egentligen, för det är väldigt lätt att man går för långt och ted spoilerinformation som en recension egentligen inte skall ha med.
Något att tänka på i framtiden, speciellt för min egen del.

Anyway, det är dags för dagens recension.

81695-14
"The road to justice is twisted"

Genre : TV-serie\Crime
Sedd på : DVD
Säsong : 1
Region : 2
Skivor : 4
Episodantal : 13 stycken
Längd : 600 minuter ungefär
Originaltitel : The Shield - Season One
Textning : Engelska, Svenska
Anamorfisk bild : Ja
Bildformat : 1.78:1
Videoformat : PAL
Ljudformat : Dolby Digital 2.0 och Dolby Digital 3.0
Produktionsår : 2002
Skådespelare : Michael Chiklis, Walter Gogglins, Kenny Johnson, Benito Martinez m.m.

The Shield hos IMDB


The Shield - Season One

Det var av en ren händelse att jag snubblade över polisserien The Shield.
Jag var i behov av en ny tv-serie som hade gått några säsonger, och jag började läsa många positiva saker om The Shield.
Så jag tog och beställde säsong 1 från Discshop för 379 kronor, och märkte några dagar senare att Play.com tog ynka 18 pund för den.
Surheten kom över mig, men den försvann lika fort som den kom, för när man väl hade stoppat i disc 1 i DVD-spelaren var man fast.

Vi vrider fram klockan till nutid och kan konstatera att det lär dröja ett tag tills säsong 5 kommer ut på DVD, kanske kommer vid juletider om man har tur.
Så jag passade helt enkelt på att börja att se om denna eminenta tv-serie med Michael Chiklis i huvudrollen som Vic Mackey, och jag blev precis klar med Säsong 1 som är dagens recensionsobjekt.


81695-13
Region 2-utgåvan av första säsongen av The Shield

Säsong 1 innehåller 13 episoder allt som allt, och vi får följa Vic Mackey, en korrupt snut som gör allt för att sätta dit bovar...och lite till.

Serien utspelar sig i de värsta områdena i Los Angeles, där knark, prostitution, mord, gängkrig med mera hör till vardagen.
Vic Mackey tillhör ett team som går under namnet Strike Team, och dom slår helt enkelt ner dörrar som ingen annan vill slå ner.

Storyn kretsar kring Vic Mackey och hans tre medlemmar i teamet, dvs.  Shane Vendrell, Curtis Lemansky och Ronnie Gardocki.
Tillsammans utgör de alltså Strike Team och förutom att slå ner de värsta dörrarna är de även korrupta snutar.
De låter knarklangare få hyra mark av dom, de behåller lite av de hittar och om man är intresserad, hjälper de gärna till med polisskydd...mot en nätt liten summa förstås.
Under ett förhör så säger tex. Mackey (innan han slår den anklagade på käften) "The good and bad cop left for the day. I'm a different kind of cop"
Eller vad sägs om Davic Aceveda, Mackeys kapten : "Mackey isn't a cop. He's Al Capone with a badge".

Man kan helt enkelt säga att det här är inte den vanliga polisserien där det handlar om poliser mot skurkar, utan The Shield handlar mer om olika poliser.
Mackey och hans team skyddar sina intressen, som det så fint heter, och de gör vad som helst för att nå det.

81695-16
"Remember, the team comes first. We take care of each other, all right?"

The Shield är en av de bättre tv-serierna jag har sett på länge, och är definitivt den bästa polisserien jag någonsin har sett.
Kamera-arbetet är fenomenalt, det känns som om att man verkigen är där, alla skådespelare leverar det dom ska och lite till, världen där The Shield utspelar sig är smutsig och snyggt gjord och storyn är något utöver det vanliga.
Helt enkelt en otroligt bra tv-serie som vågar ta det där sista steget, och tack vare det så har även serien förtjänat att vara med så länge som den har varit nu.
Serien handlar inte om effekter utan om karaktärerna, hur dom beter sig i sina situationer.
På något sätt så känns det som att man är där, man är en del av det.

TV Times skriver såhär om serien (taget från baksidan av DVD-utgåvan) : "Imaging NYPD Blue joined by Tony Soprano as a bent copper and you have The Shield, one of America's most controversial dramas".
Vanligtvis brukar jag inte hålla med om de recensionkommentarer som står på DVD-utgåvor, brukar bara vara löjliga hyllningar,  men TV Times har verkligen fått till det, för det där är exakt vad The Shield är.

81695-15
Michael Chiklis som Vic Mackey, perfekt castad

Självklart är det inte bara Strike Team serien handlar om, utan i varje avsnitt så gör Strike Team sin sak, men vi får samtidigt följa andra poliser och utredare som gör sina jobb.
Det finns så otroligt många personligheter i denna serie att man blir förundrad varje gång man tänker på det.
Så, om ni funderar på att införskaffa en ny polisserie, så låt det bli The Shield, ni lär inte bli besvikna.

Slutkläm : Gillar ni polisserier som vågar ta det där lilla svåra steget och visa polisbrutalitet och korruption men som samtidigt har ett hjärta borde ni ta en närmare kik på The Shield, det är den värd.

Stay tuned, recension på säsong 2 kommer upp inom några dagar.

8 korrupta poliser av 10 möjliga

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback