Recension : The Shield - Season Four

Jag ber om ursäkt.
Det har varit hektiskt i och med Fotbolls-VM att hinna se alla matcher samtidigt som man ska hålla bloggen vid liv samtidigt.
När jag recenserade
Säsong 3 av The Shield den 7:e Juni skrev jag att säsong 4 skulle ses klar och recenseras inom några dagar, som ni har märkt blev så inte i fallet och det ber jag om ursäkt för.

Och en liten kort notis bara :
Alla spelnyheter och filmnyheter får hamna lite i skymundan under Fotbolls-VM, jag har helt enkelt inte tid med det.
Men jag lovar att det kommer återgå till sitt vanliga jag när VM är över, hoppas ni överlever tills dess.
VM avslutas den 9:e Juli för er som inte vet det.

Med det sagt var det dags för dagens recensionsobjekt, som är den sista recensionen rörande The Shield på ett bra tag eftersom det inte finns några fler säsonger utgivna på DVD ännu.
Men en glad nyhet i allt detta är att om vi har tur så släpps säsong 5 på DVD sent i år, eftersom part 2 av säsong 5 som ska börja sändas i USA i Januari nästa år har man äntligen valt att kalla säsong 6 istället.
Undertecknad är mycket glad eftersom det innebär som jag skrev ovan : vi behöver inte vänta ihjäl oss på att säsong 5 ska komma på DVD.The Shield - Season Four

81695-71
R1-utgåvan av säsong 4 av The Shield

Allmän och teknisk information :

Genre : TV-serie\Crime
Sedd på : DVD
Säsong : 4
Region : 1
Skivor : 4
Episodantal : 13 stycken
Längd : 623 minuter
Originaltitel : The Shield - Season Four
Textning : Engelska, Spanska
Anamorfisk bild : Nej
Bildformat : 1.33:1 (1.78:1 på episoden Back in the Hole)
Videoformat : NTSC
Ljudformat : Dolby Digital 3.0
Produktionsår : 2005
Skådespelare : Michael Chiklis, Walter Gogglins, Kenny Johnson, Benito Martinez m.m.
Skapare : Shawn Ryan
The Shield hos IMDB


Inledning

Då var det äntligen dags, en något försenad recension på grund av ett visst fotbolls-VM, men nu är vi här och det är dags att recensera säsong fyra av polisserien The Shield med Michael Chiklis i huvudrollen, den sista säsongen som finns utgiven på DVD för tillfället (ni kanske har missat det, men säsong 5 kommer förhoppningsvis på DVD innan årets slut...i USA då, här i Sverige finns än så länge bara de två första säsongerna).

81695-70
Hanging out with my boss.

Säsong 3 var lite egen i och med sina 15 episoder.
Med säsong 4 återgår man till den vanliga summan, vilket är 13 episoder, bra eller dåligt?
När en serie som Alias har 22 episoder per säsong brukar det alltid finnas något avsnitt som känns lite tafatt, därför gillar jag upplägget med 13 episoder mer, oftast brukar alla episoder vara bra och inte kännas utdragna.

Och som vanligt innan vi går vidare i recensionen vill jag varna för att eventuella spoilers kan förekomma i texten.


Storyn

Ni kommer ihåg vad som hände i slutet av säsong 3 va?
Inget vidare lyckat slut på säsongen för Strike Teams del.
När säsong 4 körs igång är Strike Team splittrat.
Vic och Ronnie jobbar fortfarande kvar i The Barn med garageoperationerna medans Shane nu jobbar för Vice och har en ny kollega.
Lem jobbar som Shane inte tillsammans med någon från Strike Team längre och tar nu hand om ungdomar som försöker sig på brottets bana.

Hursomhelst, i och med säsong 4 blir vi introducerade till den nya kaptenen Monica Rawling (Claudette sumpade sin chans som ni kommer ihåg), Shane's kollega Army och One-Nine bangern Antwon.
Säsong 4 känns i mina ögon något som en utstickare, upplägget känns annorlunda och 3 nya skådespelare som är med hela året bidrar till denna känsla.
Säsong 4 kretsar runt den nya kaptenen, Vic och Shane för det mesta, Aceveda genomgår också lite problem genom säsongens gång.

Efter att Aceveda lämnade polisyrket för den politiska karriären tar alltså den nya kaptenen Monica Rawling över The Barn, och hon har lite tankar över hur hon ska göra Farmington säkrare.
Ett av hennes ess är så kallade drug seizures, allt som man har köpt för knarkpengar kan man ta.
Har en knarklangare köpt ett hus för knarkpengar kan alltså poliserna ta huset och sälja det till högsta budgivare, och pengarna går till diverse saker inom staten.

81695-67
Monica och Vic i en något hetlevrad diskussion...

Vic som måste spela good cop under hela säsongen för att bevisa för Monica att han inte är korrupt, har en hel del att ta hand om.
Han och Ronnie får till början ta hand om garage sting-operationen, men när Monica behöver dom ute på gatorna får de ännu en gång bevisa att de kan sepla enligt lagen, och får Monicas förtroende resten av säsongen.

Lem brände upp deras stålar i slutet av förra säsongen, vilket gav dom lite andrum trots en hel del protester från Shane's sida.
Nu när Shane jobbar för Vice tillsammans med Army kan inte Vic hålla ett öga på honom längre, och på grund av detta råkar Shane ut för seriösa problem, som involverar en viss Antwon Mitchell...
Det går så långt att Antwon lyckas linda Shane och Army runt hans lillfinger och ger Shane en order att döda Vic för att få tillbaka en viss kropp som Antwon skjutit ihjäl med deras pistoler.

Det var kort om vad själva grundstoryn säsong 4 handlar om, även fast jag har skrivit att det finns risk för spoilers vill jag inte gå in för mycket på vad som händer under säsongen, utan tar bara de viktigaste delarna.

Säsong 4 är i mina ögon inte lika grym och stabil som andra och tredje säsongen, men den är bättre än första säsongen.
Säsong 4 har fått mycket kritik för bland annat skådespelarinsatserna från de nya skådespelarna, själv tycke rjag dock inte att det är där det är lite sämre än de föregående säsongerna utan magin i manuset är lika stark som tidigare, kanske beror det på grund av att Vic måste spela good cop genom hela säsongen...Skådespelarna

När det komemr till skådespelarna i The Shield har jag till slut valt att sluta kommentera de återkommande skådespelarna, det känns helt enkelt meningslöst, det blir bara repetivt.
Men i och med säsong 4 har vi några nya skådepselare, så jag tänkte passa på och kommentera dessa.
Egentligen behövs bara några få ord : De är grymma.

81695-68
Har ni fest...eller?

Glenn Close spelar kapten Monica Rawling och trots snack om att det bara var ren PR att få med henne i serien så kan jag konstatera att hon gör ett bra jobb, en trovärdig kapten helt enkelt.
Michael Pena splar Army, Shane Vendrells kollega som han arbetar tillsammans för Vice och även han gör ett trovärdigt jobb som den något osäkra Army.
Och till slut har vi komikern Anthony Anderson som spelar One-Nine bangern Antwon Mitchell, och jag förstår helt enkelt inte bashningen av honom, hangör ett strålande jobb i mina ögon och man får verkligen se en sida av denna skådespelare som man inte trodde fanns.

Tummen upp för alla tre, men speciellt för Anthony Anderson!


Extra

The Shield - Season Three kommer levererat i en box tillsammans med 4 separata fodral.
Man kan hitta en liten ful recensionskommentar på baksidan av boxen, men annars ser allting stabilt och stilrent ut.

När det komer till extramaterialet så är det relativt sparsmakat, vi kan hitta 42 stycken borttagna scener och en en timmes dokumentär vid namn "Under the Skin" som innehåller en hel del matnyttig och trevlig information, men annars finns det inget mer.
Det som finns är bra, men jag skulle gärna ha sett mer extramaterial.
Säsong 1 och 2 hade i mina ögon bra mycket er extramaterial, hoppas på en vändning i och med säsong 5.


Sammanfattning

Shawn Ryan och company levererar ännu en gång, trots att säsong 4 är tillsammans med säsong 1 den svagaste säsongen hittills.
Det som gör säsong 4 till en mycket trevlig upplevelse är som vanligt de fenomenala skådespelarinsatserna.
Manuset är också smart skrivet, även fast manuset var på topp i och med säsong 2.

81695-69
Glenn Close som poliskaptenen Monica Rawling

Gillade man de tidigare säsongerna av The Shield så finns det ingen anledning till att inte gilla säsong 4.
Recensionen kan vara något negativt skriven, men det är bara för att The Shield håller en sådan hög standard i övrigt, en av de bästa serierna som finns för tillfället.
Säsong 4 är inget dåligt verk, tvärtom, det är en väldigt bra säsong men som tyvärr inte lever upp till säsong 2 och säsong 3s standard, utan är i mina ögon ungefär lika bra som säsong 1.

8 korrupta poliser av 10 möjliga


Jag ber om ursäkt för denna recension, den är slarvig och rörigt skriven, blir lätt så under VM.
Hoppas ni har överseende med detta och att ni ändå fick någon nytta av denna recension.
Ge gärna förslag på vad som ska göras bättre, jag är bara glad om ni skriver vad som är dåligt så jag blir bättre med tiden.
Tack för din tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback