Recension : 24 - Season One

De senaste dagarna har jag funderat på att kapa raderna jag skriver innan de allmänna och tekniska specifikationerna på grund av att det känns som att jag får två inledningar istället för en vilket är mindre stabilt.
Får se hur jag gör med det.
Tidigare har jag också valt att ha storyn och vad jag tycker om själva storyn under en och samma rubrik men nu blir det ändring på det.
Förhoppningsvis till det bättre.
Det kan tyckas börja bli tjatigt men jag vill ändå varna för att eventuella spoilers kan förekomma i texten nedan.81695-120

24 - Season One

Allmän och teknisk information :

Genre : TV-serie\Action
Sedd på : DVD
Säsong : 1
Region : 1
Skivor : 6
Episodantal : 24 stycken
Längd : 1152 minuter
Originaltitel : 24 - Season One
Textning : Engelska (Hearing Impaired), Spanska
Anamorfisk bild : Ja
Bildformat : 1.78:1
Videoformat : NTSC
Ljudformat : Dolby Digital 3.0
Premiärår : 2001
Release på DVD (denna utgåva) : 2002
Skådespelare : Kiefer Sutherland, Dennis Haysbert, Elisha Cuthbert med mera
Skapare : Joel Surnaw och Robert Cochran
24 på IMDBInledning

Då var det dags igen, senast jag recenserade en tv-serie var under mitt lilla Shield-maraton som jag hade.
Det gick väl sådär.
Ska bli kul att se hur det går denna gång.

24 är lite av en favoritserie för undertecknad, kanske inte lika bra som världens bästa tv-serie Dark Angel men 24 är ruskigt välgjord och framförallt spännande.
Jag har följt varenda säsong slaviskt (i princip i alla fall...) på TV4 men jag tyckte att det var dags att ställa 24 i hyllan också och då passade det självklart utomordentligt bra att DVDBoxOffice hade rea på den amerikanska utgåvan av säsong 1 (Även rea på säsong 2 som blir nästa inköp förhoppningsvis).

81695-124

Nu ikväll torsdag är det dags för det näst sista avsnittet av säsong 5 på TV4, ska bli otroligt spännande att se hur upplösningen slutar ty säsong 5 är i mina ögon den bästa säsongen efter säsong 2 just nu.
Men innan dagens avsnitt som börjar 22.35 ikväll ska vi hinna med en hel del andra saker, däribland denna recension.Storyn

"I'm Federal Agent Jack Bauer, and this will be the longest day of my life"

Damn right!
Ingen har nog missat allt prat om 24, Kiefer's comeback.
Det var här allting startade, en vanlig kväll sitter Jack Bauer (Kiefer Sutherland) och spelar schack med sin dotter Kimberly Bauer (även kallad Kim, spelas av Elisha Cuthbert).
När det är dags förs ängen säger Kim godhjärtat godnatt till sin far medans det är si och så med det till hennes mor Teri Bauer (spelad av Leslie Hope).
Och det är här mardrömmen startar.

Efter att paret Bauer har diskuterat lite väljer de att ta en konversation med deras dotter när det visar sig att hon har stuckit ut genom fönstret för att ta och festa loss lite med lite kompisar.
Det skulle hon aldrig ha gjort ty två av dessa "kompisar" visar sig jobba för terrorister som har i uppdrag att kidnappa Kim.
Jack får ett samtal från jobbet, uppenbarligen jobbar hanför CTU (Counter Terrorist Unit) och måste komma in direkt.
Teri får med andra ord ta och hitta Kim själv.
Hon tar och ringer upp Janet's far, det visar sig att Janet och Kim skulle festa tillsammans.
Men Janet's far är inte den man kan tro han är utan han hör också till terroristerna som har i uppdrag att kidnappa Teri.

81695-123

Man kan ju fråga sig varför terroristerna vill kidnappa Jack's fru och dotter men det är så enkelt at de helt enkelt vill att Jack ska ta och döda en senator som är på väg att bli president i USA.
Det tror man i alla fall första delen av säsongen.
Efter det inträffar det fler plottvistar med mera som jag inte ska gå in på, jag vill inte spoila hela säsongen men i korta drag handlar säsong ett om mordet på senator David Palmer med en hel del tragiska öden för Jack's personliga liv.
Om man tänker på det så är det lite konstigt att Jack inte har klappat ihop fullständigt ännu, han borde ju vara ett nervvrak såhär i slutet på säsong 5 med allt som har inträffat de tidigare dygnen.
Stackare.Serien

24 har hållit på länge, tidigare i år avslutades säong 5 i USA och fansen längtar redan nu efter säsong 6.
Vi som inte laddar hem och inte bor i USA får nöja oss med TV'4 sändningar tills DVD-släppet sker.
Men med det sagt förstår man att serien har en stor skara fans, en serie som 24 skulle inte kunna vara kvar om det inte var för den stora skaran fans ty budgeten ökar för varje år, man ser verkligen skillnad när det kommer till budgeten på 24 och på till exempel Alias.

Vad jag vill få ut av den texten är att folk inte följer en serie som är dålig och med 24's tittarsiffror kan man konstatera att det är en serie av rang.
Kiefer Sutherland är är helt perfekt som Jack Bauer, detta är onekligen hans bästa rollprestation någonsin.

81695-122
Jag vill inte städa!..[whine]

Även resten av gänget i 24 känns stabila och bra castade och ger substans till det hela.
När det kommer till säsong 1 kan vi konstatera att storylinen man följer i den känns väldigt intressant och angelägen och inte lika urtjatad som storyn i säsong 4 om terrorister som får tag på farliga gaser.
Det är svårt att sätta fingret på vad som egentligen är dåligt med säsong 1 av 24, man kan helt enkelt konstatera att det inte finns något som är dåligt.
Men självklart är inte allting perfekt heller, det finns endel petitesser som undertecknad stör sig på som drar ner betyget men det är ingenting som är specifikt dåligt utan flera saker som är mindre bra.
En sak som jag till exempel stör mig på är att Dennis Hopper och hans andra serbiska kollegor pratar engelska med kass brytning med varandra när de egentligen borde prata serbiska.
Puckat.Skådespelarinsatserna

Egentligen har jag tagit upp det tidigare i recensionen men det tål att sägas igen!
Skådespelarinsatserna från alla skådespelare i säsong 1 av 24 är allt från bra till superba vilket märks något otroligt.
Man märker verkligen skillnad på bra och dåliga skådespelare och det känns om en ren njutning varenda gång man till exempel ser Jack Bauer eller David Palmer i farten, de är som födda för deras roller!

81695-121

Många har klagat på Elisha Cuthbert's insats i 24, hon är snygg men talanglös enligt de flesta.
Visst det finns bättre skådespelerskor men jag tycker hon fungerar bra och är trovärdig i rollen som Kim Bauer.
Men vad vi kan konstatera är i alla fall att skådespelarna i 24 är förmodligen seriens starkaste kort och fungerar alldeles ypperligt i varenda scen.
Det är stabilt.Förpackning och Special Features

Den amerikanska utgåvan av säsong ett levereras i ett digipack utförande med tillhörande box.
Det jag gillar med utgåvorna av tv-serier i USA är att man vecklar ut boxen, känns ungefär som att man läser en bok.
Boxen levereras med 6 tillhörande skivor (alla avsnitt + extramaterial) och är stilren och snygg.
Det finns ett tillhörande blad som sitter på baksidan av boxen där man kan hitta specifikationer och en störig recensionskommentar, men detta blad kan man lätt ta bort och stoppa undan och vips fär man en mycket snygg och stilren box.

När det kommer till extramaterial är det tyvärr dåligt på den fronten.
Det enda vi kan hitta är en introduktion till 24 av Kiefer Sutherland och ett alternativt slut till säsongsavslutningen (med kommentar om man vill det).
Mer än så finns det tyvärr inte.Sammanfattning

Säsong 1 av 24 är ett bara ett stort superlativ.
Vi har alla dessa sköna och stabila karaktärer, otroligt bra skådespelarinsatser, schysst foto och en bra story.
Skulle man dock bara ha fixat till lite petitesser kunde betyget blivit ruskigt bra, nu får det stanna på riktigt riktigt bra.

8 starka terrorister av 10 möjligaKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback